Το μονοπάτι

Είναι ένα πανέμορφο αρχαίο μονοπάτι που διατρέχει τις βόρειες απότομες πλαγιές της Χερσονήσου. Σε πολλά σημεία λιθόστρωτο και φαρδύ, ήταν σημαντικός μουλαρόδρομος που εξυπηρετούσε αγροτικούς σκοπούς στις ατελείωτες πεζούλες που είναι χτισμένες στις πλαγιές αλλά κυρίως ήταν η συντομότερη πρόσβαση των Καμενοχωρητών προς τον ανεμόμυλο στον Άι Γιώργη. Πριν χρόνια καραβάνια μουλαριών μετέφεραν τον σπόρο και το αλεύρι από αυτόν εδώ το δρόμο. Από εδώ πέρναγαν καθημερινά οι μουσκανιώτες για να φέρουν νερό στο χωριό από τη μοναδική βρύση με τρεχούμενο νερό σε όλη την Χερσόνησο. Από εδώ έπιναν το καλοκαίρι όταν στέρευαν οι στέρνες, κάτω από τη βρύση και ως την παραλία, σύμφωνα με μαρτυρίες γερόντων, φύτευαν όλα τα κηπευτικά.

Το βουνό είναι απότομο σε αυτή τη μεριά των Μεθάνων, υπάρχουν πολλά ρέματα που κόβουν το μονοπάτι σε κάθε μεγάλη νεροποντή. Ιδίως το μεγάλο ρέμα που διασχίζει το μονοπάτι μας επιφυλάσσει εκπλήξεις μετά από κάθε βροχή κ ενδέχεται να μας δυσκολέψει.

Αν και δεν υπήρχαν οικισμοί σε αυτή την περιοχή, διακρίνονται ακόμα ερείπια από παλιά καλύβια διανυκτέρευσης, διακρίνονται αρκετά καμίνια για κάρβουνα, πρόχειρες στάνες και ατελείωτες αρχαίες πεζούλες. Όλα μαρτυρούν την μακρά παρουσία του ανθρώπου σε αυτά τα τόσο έρημα μέρη σήμερα.

Η διαδρομή έχει πυκνή βλάστηση και πολλά σημεία με δροσερή σκιά. Σχεδόν από παντού, αν και κινείται σε μεγάλο υψόμετρο, έχουμε θέα θάλασσα και όλα τα νησιά του Σαρωνικού.

Περιγραφή

Από την εκκλησία της κάτω Μούσκας, ακολουθούμε πινακίδα ‘Ηφαίστειο’ και μπαίνουμε στο φαρδύ μονοπάτι που άλλωτε κατέληγε στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου.

Μετά από 30′ φτάνουμε στο μεγάλο ρέμα, το περνάμε και κατηφορίζουμε στην δυτική όχθη μέχρι τη διασταύρωση του μονοπατιού για τον Άγιο Νικόλαο. Συνεχίζουμε προς Ηφαίστειο και σύντομα συναντάμε την πηγή Κρο.

Μετά την πηγή κινούμαστε ελαφρά κατηφορικά μέσα σε ρεματιές και πυκνό δάσος.

Φτάνουμε στους πρόποδες του Ηφαιστείου όπου πλέον η πορεία μας είναι ανηφορική. Απότομη ανηφορική και μας βγάζει στο χώρο στάθμευσης του Ηφαιστείου.

Το μονοπάτι σήμερα είναι σηματοδοτημένο με κόκκινα τετράγωνα αλλά σύντομα θα αλλάξει σε λευκό πλαίσιο με μωβ τετράγωνα.

Ενημέρωση 30/1/2019

Ιστορία

Από το μονοπάτι αυτό οι καμενοχωρίτες πήγαιναν τα σιτάρια τους στον μύλο του ανεμόμυλο του Αγίου Γεωργίου.

Ο τελευταίος τακτικός χρήστης του ήταν ο Τοπόνης, ο οποίος πέθανε τη δεκαετία του ’90.

Συντήρηση

Το μονοπάτι ξεχάστηκε και έφραξε τελείως από την πυκνή βλάστηση μετά τον τελευταίο καθαρισμό του 2000.

Από το 2013 και για 2 ολόκληρα χρόνια, εργάτες και εθελοντές κατέβαλαν προσπάθειες για να βρεθεί και να καθαριστεί πλήρως το μονοπάτι.

Σήμερα είναι όλο καθαρό και σηματοδοτημένο.

Τελευταία ενημέρωση 30/1/2019

Εντυπωσιακή στέρνα στην αρχή του μονοπατιού, δίπλα στην εκκλησία της Κάτω Μούσκας.

Η βόρεια πλαγιά, ανήλιαγη, κρατάει υγρασία και κάνει τις πέτρες ολισθηρές. Θέλει προσοχή ειδικά μετά από βροχές.

Αυτό το μονοπάτι είναι το πιο δημοφιλές στα Μέθανα μετά βεβαίως από το μονοπάτι του Ηφαιστείου. Χάρη στους ορειβάτες που το περπατούν είναι ακόμα καθαρό μέσα στην πυκνή βλάστηση που το περιβάλλει.