2η Διάσχιση Μεθάνων – 24 Μαρτίου 2024

Πεζοπορία

Λιμάνι Μεθάνων – Πλατεία Άνω Μούσκας

Η 2η Διάσχιση Μεθάνων οργανώνεται από το www.volcanotrails.gr από το ‘ΓΙΔΙ των Μεθάνων’ και από την Katheti.

Θα διασχίσουμε πεζοπορικά τα Μέθανα, περπατώντας από το λιμάνι της λουτρόπολης μέχρι το πιο ωραίο μπαλκόνι του Σαρωνικού, την πλατεία της Άνω Μούσκας.

Η πάνω Μούσκα γιορτάζει τη μέρα αυτή, και θα είμαστε εκεί να αναβιώσουμε ένα πανηγύρι που έχει από καιρό σβήσει. Οι λιγοστοί μουσκανιώτες θα θυμηθούν στιγμές του περασμένου αιώνα όταν όλοι οι μεθανίτες επισκέπτονταν για τη λειτουργία και το γλέντι στο ίδιο αυτό μέρος.

Στο χωριό θα κάνουμε μια μικρή γιορτή με φαγητό και μουσική. Ο διάσημος σεφ των Μεθάνων με την ομάδα του, θα μαγειρέψουν για μας, θα έχουμε και  vegan menu και κρασί.

Το κρασί είναι μια προσφορά του Δήμου μας που θα είναι δίπλα μας σε αυτή την εκδήλωση.

Θα υπάρχει λεωφορείο για την επιστροφή.

Η διαδρομή

Θα περπατήσουμε απόσταση 10 χιλιομέτρων, η συνολική ανάβαση θα είναι 670 μέτρα.

Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολιας και εκτιμούμε ότι θα την καλύψουμε σε 3,5 ώρες, περιπου.

Στη θέση Άγιος Αθανάσιος θα υπάρχει αυτοκίνητο της οργάνωσης σε περίπωση που καποιος θέλει να εγκαταλείψει.

Σημείο συνάντησης & ώρα

Λιμενοβραχίονας Μεθάνων – 0930.

Ανακοινώσεις

Όλες οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα από το facebook, ειδικά σε περίπτωση ματαίωσης λόγω καιρού, θα ανακοινωθεί στη σελίδα μας στο volcanotrails στο facebook.

Εξοπλισμός

Απαιτούνται αθλητικά ή ορειβατικά παπούτσια και οπωσδήποτε τουλάχιστον 1,5 λίτρα νερό/ άτομο.

Επίσης στεγνά ρούχα για το πέρας της πεζοπορίας και σίγουρα αντιανεμικό γιατί φυσάει στο μπαλκόνι…

Επιστροφή στα Μέθανα.

Θα υπάρξει λεωφορείο επιστροφής από τη Μούσκα στα Μέθανα ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.

Η αναχώρηση από την Πάνω Μούσκα θα είναι 1530, 1630, 1730. Δηλώστε ποια ώρα σας ενδιαφέρει μαζί με τη δήλωση συμμετοχής.

Πανηγύρι Πάνω Μούσκας

Στην Άνω Μούσκα θα μας περιμένει μουσική και φαγητό για να γιορτάσουμε με τους μουσκανιώτες τη γιορτή του χωριού που έχει από χρόνια σβήσει.

Κόστος Συμμετοχής

Η συμμετοχή στο περπάτημα δεν έχει κανένα κόστος, καθένας περπατάει με δική του ευθύνη.

Η συμμετοχή στη γιορτή και η χρήση λεωφορείου θα κοστίσει 7 ευρώ που θα πληρωθούν το πρωί της πεζοπορίας ή κατά την άφιξη στη Μούσκα. Παρακαλούμε να έχετε το ακριβές ποσό για την ομάδα σας για να μη μπλέξουμε με τα ρέστα.

Δηλώσεις Συμμετοχής

Παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή

  1. στο facebook/volcanotrails με προσωπικό μήνυμα
  2. με email στο www.volcanotrails.gr
  3. στο μεζεδοπωλείο παλιοκατάσταση στην παραλία Μεθάνων

Στη δήλωση συμμετοχής θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρετε όνομα, τηλέφωνο ή email, αν σας ενδιαφέρει φαγητό και λεωφορείο, αν σας ενδιαφέρει Vegan Menu και τι ώρα για το λεωφορείο. Είναι πολύ σημαντικό να δηλώσετε συμμετοχή εγκαίρως για να προετοιμαστούμε κατάλληλα!

Καλό θα ήταν να δηλώσουν συμμετοχή όλοι, ακόμα και αυτοί που δε θα μείνουν μαζί μας στη γιορτή.

Όριο συμμετοχών

Θα υπάρξει περιορισμός στις δηλώσεις συμμετοχής αν ξεπεραστεί ο αριθμός που έχουμε ορίσει.

Μόνο στο πανηγύρι

Υπάρχει η δυνατότητα να έρθει κάποιος κατευθείαν στη γιορτή στην Πάνω Μούσκα, θα θέλαμε και από εσάς δήλωση συμμετοχής.

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής

Σε κάθε περίπτωση η δήλωση συμμετοχών θα λήξει της Τρίτη 19/3 εκτός αν συμπληρωθούν οι θέσεις οπότε ια λήξει νωρίτερα.

Ομάδες – Τεχνοκάψουλα

Όσες ομάδες δηλώσουν συμμετοχή στη διάσχιση* θα πρέπει να τερματίσουν στην Πάνω Μούσκα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Με τον τερματισμό κάθε ομάδα θα λαμβάνει έναν φάκελο με 10 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για την περιοχή μας. Θα έχει 10 λεπτά χρόνο. Όποια ομάδα φέρει τις πειρσσότερες σωστές απαντήσεις κερδίζει πλούσια δώρα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας κερδίζει ο γρηγορότερος.

*κάθε ομάδα πρέπει να έχει τουλάχιστον 4 άτομα και ένα όνομα. Ήδη υπάρχουν ομάδες από τον Πόρο και τον Γαλατά που θα ανακοινωθουν σύντομα…

Διασώστης Συνοδείας

Ο Χρήστος Λυσσαίος από την RSF Hellas θα μας συνοδέψει με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό διάσωσης.

Ο Προορισμός μας, οι Μούσκες Μεθάνων

Οι Μούσκες είναι δύο δίδυμα χωριά χτισμένα στα βόρεια ορεινά Μέθανα. Τα χωριά χτίστηκαν σε φυσικές πτυχώσεις του εδάφους, κρυμμένα από τη θάλασσα τη δεκαετία του 1820. Άκμασαν πληθυσμιακά και οικονομικά τον περασμένο αιώνα, από την αγροτική τους παραγωγή, από τους μετανάστες και τους ναυτικούς που βγήκαν από αυτά τα μέρη. Υπήρξαν για δεκαετίες ως αυτόνομη κοινότητα με έδρα την Πάνω Μούσκα και τη δεκετία του 1960, η έδρα μεταφέρθηκε για λίγο στην Κάτω Μούσκα, πριν γίνει η συνένωση με την κοινότητα Κουνουπίτσας που ήταν το κοντινότερο εμπορικό κέντρο για τα χωριά αυτά.
Σήμερα τα χωριά έχουν παρακμάσει εντελώς με λιγοστούς κατοίκους και ουσιαστικά καθόλου οικονομική δραστηριότητα.
Η Πάνω Μούσκα μετράει περί τους 11 μόνιμους κατοίκους και η Κάτω Μούσκα 7 κατοίκους τώρα πια.
Τα χωριά μετονομάστηκαν σε Μακρύλογγο και Παλαιά Λουτρά όταν έγινε η προσπάθεια εξελληνισμού των ονομάτων σε όλη την Ελλάδα.
Η εκκλησία της Κάτω Μούσκας, η Παναγία, γιορτάζει τον δεκαπεντάυγουστο. Πλέον γίνεται μεγάλη λειτουργία αλλά το ξακουστό πανηγύρι της Μούσκας με πολυήμερο γλέντι έχει από καιρό σβήσει.
Η εκκλησία της Πανω Μούσκας γιορτάζει στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο. Αυτή την ημέρα το έθιμο ήταν (και τηρείται ακόμα) να είναι όλα τα σπίτια ανοιχτά για μουσαφηρέους και συγγενείς και να υπάρχει πάντα για όλους μια μερίδα μπακαλιάρος σκορδαλιά, ζυμωτό ψωμί και κρασί.
Αυτό το έθιμο θα πάμε να αναζωογονήσουμε φέτος, φέρνοντας κόσμο στα χωριά αυτή τη μέρα της γιορτής.
Η διαδρομή που θα περπατήσουμε, ήταν η αυθεντική καθημερινή διαδρομή των Μουσκανιωτών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν κατέβαιναν στα Μέθανα με τα μουλάρια φορτωμένα αξημέρωτα για να πουλήσουν τα προιόντα τους, κηπευτικά, αχλάδια, σύκα, αμύγδαλα, αυγά, γάλα, τυρί κλπ.
Θα είναι μια καλή ευκαιρεία να νιώσουμε για λίγο όπως ένιωσαν τόσοι πολλοί μουσκανιώτες για αιώνες, ελεύθεροι.

Τα μεθανίτικα καλύβια

Τα τελευταία μεθανίτικα καλύβια
Τα χωριά των Μεθάνων, όπως τα ξέρουμε σήμερα, χτίστηκαν τη δεκαετία του 1820 με εξαίρεση τη λουτρόπολη, τον Αι Γιώργη, τον Άγιο Νικόλα και το Βαθύ που οικοδομήθηκαν μεταγενέστερα (όλοι οι παραλιακοί οικισμοί δηλαδή).
Τα χωριά εκείνη την εποχή αποτελούνταν από τα χαρακτηριστικά μεθανίτικα καλύβια. Ήταν λιθόχτιστα μακρόστενα κτίσματα, με χωμάτινo δώμα αντί στέγης.
Ήταν υποτυπώδη καταλύματα, πολύ απλά και λιτά στην κατασκευή τους, τα όποία συνήθως στέγαζαν μέχρι και 3 γενιές της οικογένειας που μπορεί να ήταν παραπάνω από 10 άνθρωποι σε ένα μικρό χώρο!
Χτίζονταν κατά κανόνα καθετα στην κλίση του εδάφους ώστε να δημιουργείται ένας ημιυπόγειος χώρος στο χαμηλότερο σημείο, όπου ήταν ο στάβλος με το κελάρι για το λάδι και το κρασί της οικογένειας.
Σε κάθε χωμάτινη στέγη υπήρχε η περίφημη κελύθρα για να συμπιέζεται το πυλόχωμα της στέγης και να παραμένει όσο το δυνατό πιο στεγανό.
Ενώ στο παρελθόν όλα τα κτίματα των Μεθάνων ήταν τέτοια καλύβια, σήμερα δε σώζονται παρά ελάχιστα. Σχεδόν όλα τα σωζόμενα καλύβια είναι στις 2 μούσκες. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο κόλιανι, κάποια ερείπια στην Πάνω Παναγίτσα και κάποια τέτοια δείγματα στον εγκατελειμένο οικισμό Γκούρθι.
Σε άλλους οικισμούς δε σώζεται κανένα καλύβι καθώς με τα χρόνια και με την οικονομική ακμή των Μεθάνων, όλα αντικαταστάσθηκαν με πιο σύγχρονα σπίτια με κεραμοσκεπές. Με καλή παρατηρητικότητα βέβαια, βρίσκουμε παντού ενδείξεις της ύπαρξης τους στα χωριά τον περασμένο αιώνα.
Στις μούσκες υπάρχουν περίπου 20 τέτοια καλύβια.
Ένα μόνο από αυτά κατοικείται μόνιμα και ένα ακόμα στέκει καλά αλλά οι κάτοικοι έχουν μετακομίσει σε μακρινά μέρη….
Όλα τα υπόλοιπα είναι ερείπια που φθείρονται γρήγορα και σύντομα θα εξαφανιστούν.
Τυχαίνει το τελευταίο κατοικούμενο καλύβι να είναι αυτό στο οποίο έζησε τα παιδικά του χρόνια ο μεγάλος ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης.
Στη διάσχιση θα περάσουμε δίπλα από αυτά τα περίφημα μυστηριώδη μεθανίτικα καλύβια, θα τα αγγίξουμε, θα τα θαυμάσουμε, και θα έχουμε τη δυνατότητα για λίγο να αναλόγιστουμε ότι, ενώ υπάρχει τέτοιος αρχιτεκτονικός πλούτος αιώνων εδώ, υπάρχουν ακόμα αρκετοί συμπολίτες μας που χτίζουν οικοδομήματα, που δεν έχουν καμία σχέση με την τοπικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, τα τοπικά υλικά, την κλίμακα και την παράδοση αλλοιώνοντας αυτή την ταυτότητα που καθιστά τα Μέθανα τόσο μοναδικά. Απάντηση δεν έχω.