Η ηφαιστειακή χερσόνησος των Μεθάνων, άγρια από τη φύση της και απομονωμένη από τη γεωγραφία, διέγραψε μια ιδιόμορφη και εσωστρεφή πορεία στα βάθη των αιώνων για την οποία, όπως όλα δείχνουν, ξέρουμε πάρα πολύ λίγα.

Εντουτοις, οι αρχαίοι κάτοικοι έχουν αφήσει παντού τα σημάδια τους, όποιος βλέπει… καλά…  ψιλαφίζει τις ζωές του παρελθόντος μέσα από τα πλούσια λείψανα που κρύβει ο τόπος.

Οι αρχαίοι δρόμοι, είναι από αυτά που μας κληροδότησαν οι παλαιοί και αδυνατούμε να αγνοήσουμε και να εγκαταλείψουμε λόγω της ομορφιάς και του μεγαλείου τους.

Τα μονοπάτια ξεχάστηκαν και έκλεισαν, χάθηκαν.

Τον Απρίλιο του 2015 μια μικρή ομάδα φίλων, ξεκινήσαμε να ανοίξουμε το μονοπάτι Κάτω Μούσκα – Κρο.

Κάναμε καλή δουλειά και περάσαμε ωραία και πήραμε μαζί μας και άλλους και καθιερώθηκε η ετήσια ιεροτελεστία καθαρισμού των παλαιών μονοπατιών των Μεθάνων.

Το καλοκαίρι του 2015 Βέλγοι πρόσκοποι καθάρισαν εξολοκλήρου το μονοπάτι Παλαιά Λουτρά – Άγιος Νικόλαος.

Τα μονοπάτια ήταν τόσο χαμένα και τόσο ξεχασμένα που επιστρατεύσαμε τους παλαιούς, όσους μπορούσαν κάτι να θυμούνται. Και πήραμε μια γενική κατεύθυνση, που να ψάξουμε να τα βρούμε.

Συνεχίσαμε αργά, αλλά περισσότεροι πλέον, αρκετοί ντόπιοι ήρθαν μαζί στα βουνά και μερικές επιχειρήσεις έβαλαν χρήματα για το σκοπό του καθαρισμού των μονοπατιών. Τον Απρίλιο του 2017 καθαρήσαμε το μονοπάτι Πάνω Μούσκα – Ηφαίστειο.

Το καλοκαίρι του 2017 Βέλγοι πρόσκοποι βοήθησαν να καθαρίσουμε το μονοπάτι Κάτω Μούσκα – Κρο.

Τον Απρίλιο του 2018 χτίσαμε την πρόσβαση στο μονοπάτι Πάνω Μούσκα – Ηφαίστειο και βάλαμε την ταμπέλα.

Τον Φεβρουάριο του 2018 καθαρίσαμε το μονοπάτι Κουνουπίτσα – Χερώμα Μπούκωρε κυρίως με χορηγία του Νίκου Δημητρίου. Αυτός πρωτοστάτησε για να ανοίξουν τα περισσότερα μονοπάτια που έχουμε ανοιχτά σήμερα.

Την ίδια χρονιά συνεχίσαμε από το Κιαφαντέρι, στον Σταυρολόγγο και φτάσαμε μέχρι τον Άγιο Χαράλαμο στην παλαιά συνοικία της λουτρόπολης των Μεθάνων.

Μονοπάτι Αγίου Χαραλάμπου

To 2020 καθαρήσαμε το μονοπάτι του Μακρυλόγγου από τον Προφήτη Ηλία μέχρι τη Στέρνα Γαμπρού και το 2021 καθαρήσαμε όλο το μονοπάτι από την Κάτω Μούσκα μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο.

Ο Νίντζα των μονοπατιών των Μεθάνων. Με το σπαθί του.

Τώρα πια είμαστε μια ομάδα από νέα παιδιά που αγαπάμε τα Μέθανα και δουλεύουμε στο βουνό εθελοντικά με σκοπό την ανάδειξη αυτών των αρχαίων δρόμων.

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια φίλοι μας από το Μεγαλοχώρι δουλεύουν στα νότια βουνά και έχουν ανοίξει τα μονοπάτια Καμμένη Χώρα – Στέρνα Γαμπρού, Μεγαλοχώρι – Παναγίτσα – Μακρύλογγος και Μεγαλοποτάμι – Ντέριζα.

Τα Μέθανα πλέον έχουν πάνω από 30 χιλιόμετρα ανοιχτών μονοπατιών. Σε αυτό το επιτευγμα έχουν συμβάλλει με τον κόπο τους αλλά και οικονομικά, ντόπιοι, επιχειρήσεις της περιοχής, ξένοι και έλληνες φίλοι των Μεθάνων… οι οποίοι δεν είναι πολλοί αλλά είναι φανατικοί…

Αν και έχουμε πλέον κάνει τεράστια πρόοδο στο έργο μας, συνεχίζουμε σα να είναι η πρώτη μέρα με όρεξη και πάθος για να μεγαλώσουμε το δίκτυο των ανοιχτών μονοπατιών, βάζουμε ταμπέλες και σημάδια για να γίνουν τα μονοπάτια προσβάσιμα σε όλους.

Τις ταμπέλες φτιάχνουν όσοι εμπνέονται στα Μέθανα. Έχουμε πολλές ταμπέλες με ιδιαίτερη προσωπικότητα, την προσωπικότητα του καθενός που τη φτιάχνει με κέφι και αγάπη.

Οι πινακίδες των μονοπατιών των Μεθάνων

Στη μακρόχρονη προσπάθειά μας, έχουμε δει ανταπόκριση από συλλόγους και ανεξάρτητους περιπατητές που επισκέπτονται τα μονοπάτια. Ενδεικτικά έχουν έρθει στα βουνά μας ο ΕΠΟΣ ΦΥΛΗΣ, ο ΡΟΜΠΑ, ο ΕΟΣ Σπάτων, ο ΕΟΣ Καλαμάτας, ο ΕΟΣ Κορίνθου, οι Ελικώνιοι Περιπατητές και άλλοι σύλλογοι και δεχόμαστε συνεχώς ερωτήσεις από πολλούς άλλους που θέλουν με τη σειρά τους να μας επισκεφτούν.

Η αγάπη για τον τόπο μας, κάνει αυτή τη δύσκολη και επίπονη εργασία διασκέδαση.

Εν τέλει, ποιος καθαρίζει τα μονοπάτια των Μεθάνων;

Όλοι αυτοί που μπορούν και βλέπουν στον τόπο αυτό τη συνέχεια της ζωής και την προσπάθεια των ανθρώπων για επιβίωση στα βάθη των αιώνων. Και τον σέβονται για αυτό.

Κείμενο & Φωτογραφίες: Ηλίας Ριζος