Ιανουάριος 2022

Το σπήλαιο “Περιστέρι” Μεθάνων βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο που συνδέει την είσοδο της χερσονήσου (“Στενό”) με τον οικισμό “Βαθύ” σε απόσταση 50 μέτρων από τη θάλασσα πάνω από το δρόμο. Η πανοραμική θέα από την είσοδο του σπηλαίου προς τη θάλασσα και την Πελοπόννησο είναι θαυμάσια. Η όψη των πετρωμάτων στο σημείο κάνει πρόδηλη την ύπαρξη κάποιου “έγκοιλου” γεωλογικού φαινομένου αλλά υπάρχουν και χαρακτηριστικές, ξύλινες πινακίδες. Η διαδρομή για την προσέγγιση είναι μικρή αλλά δύσβατη.  Σκαρφαλώνοντας προσεκτικά ανάμεσα στους βράχους και κατηφορίζοντας από την άλλη πλευρά, φτάνει κανείς στην είσοδο του σπηλαίου και το πρώτο λιμναίο τμήμα.

Η είσοδος του σπηλαίου

Η λίμνη του σπηλαίου

Εκεί, στην όχθη, πάνω από τα ακίνητα νερά, ο επισκέπτης κυριαρχείται από την ιδιαίτερη γοητεία του σκοτεινού, ήσυχου, υπόγειου κόσμου. Περαιτέρω διείσδυση ωστόσο, απαιτεί οπωσδήποτε εξοπλισμό (κράνος, φακό, στολή κ.λ.π.) αλλά και γνώσεις σπηλαιολογίας. Μετά το νερό του λιμναίου τμήματος ορθώνεται όγκος κατακρημνίσεων. Στη άλλη πλευρά βρίσκεται το δεύτερο λιμναίο τμήμα. Κολυμπώντας εκεί μπορεί κανείς να εισέλθει από πολύ χαμηλή δίοδο (η στάθμη του νερού βρίσκεται σε απόσταση λίγων μόλις εκατοστών από την οροφή), στον εσωτερικό και μεγαλύτερο θάλαμο του σπηλαίου. Εκεί είναι που συναντά και τους χαρακτηριστικούς σταλαγμιτικούς σχηματισμούς που ξεπροβάλλουν από το έδαφος σαν πουλιά που ορθώνουν τα κεφάλια και τα ράμφη τους στον αέρα και που έδωσαν στο σπήλαιο το όνομα του. Το σπήλαιο τελειώνει πάλι σε μια μικρή λίμνη και έχει συνολικό μήκος περ. 250 μέτρα.

Πρόκειται για ένα όμορφο λιμναίο σπήλαιο με διάκοσμο που βρίσκεται επί της Χερσονήσου των Μεθάνων, στον ασβεστολιθικό όγκο Μάλι Μπάρτι στο “Στενό”.

Η πρώτη εξερεύνησή του από την ελληνική σπηλαιολογική εταιρεία έγινε τον Φεβρουάριο του 1974, χορηγία του συλλόγου ξενοδόχων Μεθάνων.

Σημαντικό ρόλο στην εξερεύνηση και ανάδειξη του σπηλαίου έπαιξε ο κάτοικος Τακτικούπολης Ευάγγελος Β. Λαζάρου.

Στην εξερεύνηση του σπηλαίου συμμετείχε η γνωστή σπηλαιολόγος Άννα Πετροχείλου μαζί με τους Ι. Γκουρβέλου και Τ. Δηλαρά.

Η συνολική έκταση του σπηλαίου είναι περίπου 4000τμ το μέγιστο πλατος 33μ και το μέγιστο ύψος οροφής 20μ περίπου.

Η πρόσβαση είναι εύκολη αλλά η είσοδος στη μεγάλη αίθουσα με τον διάκοσμο απαιτεί εξοπλισμό και γνώσεις.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ένα δεύτερο σπήλαιο, λίγο νοτιότερα, κοντά στο Στενό και κάτω από το δρόμο, αλλά σημαντικά μικρότερο. Κάποτε είχε πλούσιο διάκοσμο αλλά έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του λατομείου στο σημείο αυτό. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο (κράνος και φακός είναι απαραίτητα), η είσοδος είναι ορατή πάνω από τα ερείπια του παλιού λατομείου, στην πλαγιά κάτω από την άσφαλτο του δρόμου. Στο σπήλαιο αναφερόμαστε ως “Σπήλαιο Στενού Μεθάνων”.

Πηγές

-ΔΕΛΤΙΟΝ Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας 1974 Ιανουάριος-Μάρτιος

Κείμενο και φωτογραφίες: Χρήστος Τσατσαρώνης – ερασιτέχνης σπηλαιολόγος και φανατικός φίλος των Μεθάνων.

Άλλα πάρα πάρα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για τα Μέθανα:

Τα μονοπάτια των Μεθάνων

Προφήτης Ηλίας Μεθάνων, η πιο συγκλονιστική κορυφή στον Σαρωνικό.

Το ηφαίστειο των Μεθάνων, η ιστορία της ιστορικής έκρηξης.

Τα ιαματικά λουτρά των Μεθάνων

Η φύση, το περιβάλλον, ο πλανήτης μας είναι το σπίτι μας, σκεφτείτε λογικά και οικολογικά και αφήστε το μέρος καλύτερο από ότι το βρήκατε.


Σεβαστείτε τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών του περιεχομένου.