Την κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, σκληροί εθελοντές από τα Μέθανα καθάρισαν ένα ξεχασμένο μονοπάτι στα βουνά των Μεθάνων. Το περίφημο μονοπάτι Μακρυλόγγου Μεθάνων.

Πρόκειται για τον παλιό μουλαρόδρομο που διασχίζει τον Μακρύλογγο ή Μακρογκού, όπως ονομάζονταν ο μεγάλος εύφορος κάμπος στην καρδιά των ηφαιστείων των Μεθάνων.

Τα χωράφια εδώ άνηκαν στην πλειονότητά τους στους κατοίκους της Πάνω Μούσκας οι οποίοι πέρναγαν από εδω συχνά για αιώνες. Μουλάρια φορτωμένα ανέβαιναν και κατέβαιναν από εδώ μεταφέροντας τον πλούτο που παρήγαγε το οροπέδιο.

Επίσης οι Καμμενιχωρήτες πέρναγαν από εδω για να πάνε στα Μέθανα, αλλά και οι Κουνουπιτσιώτες για να πάνε στον κάμπο της Τροιζηνίας. Ήταν κάποτε πολυσύχναστο αυτό το ξεχασμένο πια μονοπάτι που αποκαλύψαμε πρόσφατα.

Εκτός από το εντυπωσιακό τοπίο, ο διαβάτης, στα μέσα περίπου της διαδρομής, αντικρύζει έναν εγκατελειμένο οικισμό. Πιθανότατα πρόκειται για μεσαιωνικό οικισμό εποχιακού χαρακτήρα για τις καλλιεργητικές ανάγκες του μεγάλου κάμπου. Εκεί σώζονται αρκετά πατητήρια μεταξύ των οποίων και δύο λαξευμένα πατητήρια σε μεγάλους βράχους. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία των βουνών των Μεθάνων, καλά κρυμμένα στην πυκνή βλάστηση.

Το μονοπάτι είναι φαρδύ και διαμορφωμένο στα όρια των χωραφιών. Ξεκινάει από τη διασταύρωση του Προφήτη Ηλία και καταλήγει στην άσφαλτο κοντά στη Στέρνα Γαμπρού.

Με αυτό το μονοπάτι γίνεται εφικτή ακόμη μια εντυπωσιακή διάσχιση των Μεθάνων*. Τώρα μπορείς να περπατήσεις από την Λουτρόπολη των Μεθάνων ως την Καμμένη Χώρα από πανέμορφο μονοπάτι πατώντας ελάχιστη άσφαλτο, ακολουθώντας τον αρχαίο αυθεντικό δρόμο άλλων εποχών.

Μετά τη σκληρή δουλειά ακολούθησε το καθιερωμένο γλέντι που αρμόζει σε τέτοιες ένδοξες μέρες.

Μπήκαν και οι αναγκαίες ταμπέλες, για να μη χαθεί κανείς.

* Το δίκτυο μονοπατιών που έχει δημιουργηθεί εξελίσσεται ακτινικά στη χερσόνησο. Οι διασχίσεις που μπορούν πλέον να γίνουν πεζοπορικά είναι Ηφαίστειο – Μέθανα, Κουνουπίτσα – Μέθανα, Καμμένη – Μέθανα και όλοι οι συνδιασμοί τους, καθώς τα μονοπάτια διασταυρώνονται στον Μακρύλογγο και τον Σταυρολόγγο.

Κείμενο: Ηλίας Ρίζος

Φωτογραφίες: Εθελοντές Μεθάνων